Uw 3D print specialist

Shopping cart

Your cart is currently empty

Hoe moet je een 3D print afwerken

  • Posted on
Hoe moet je een 3D print afwerken

De afwerking van een 3D print kan vaak best ruw zijn als het net uit de printer komt. Dit kan komen door onnauwkeurigheden tijdens het printproces. Deze imperfecties zijn vaak bijna allemaal altijd weg te halen, behalve de kenmerkende ribbel structuur van het FDM 3D printen zal altijd nog zichtbaar zijn.

Schuren schuren schuren

Omdat PLA (standaard) een redelijk taai materiaal is, is het niet heel gemakkelijk te schuren. Het materiaal word warm door de wrijving van het schuren, hierdoor kan het materiaal gaan opstropen en zelfs teveel materiaal weg halen. Het makkelijkste is dit te doen met water, je schuurpapier moet wel waterbestendig zijn. Het water zal de warmte van het schuren absorberen en er voor zorgen dat het materiaal niet gaat opstropen.

Schuren totdat alle ribbeltjes weg zijn is niet nodig, het moet wel grotendeels egaal geschuurd zijn.

Alle schuurstappen zijn met nat schuur papier.

Begin met een grof structuur schuurpapier van bijvoorbeeld korrel 60. (dit staat op de achterkant van het schuurpapier). Nadat de grofste oneffenheden weg zijn gewerkt kun je opstappen naar een schuurpapier met korrel 240. Alle diepe krassen die zijn gemaakt met korrel 60 zullen worden weggewerkt. Als alles nu redelijk glad is, een laatste keer schuren met korrel 400 nodig zodat het gereed is voor de volgende stap.

Opvullen

Nu de print glad en egaal is moeten de ondiepe delen op de print worden opgevuld. SprayPutty van Motip is een goede om kleine ondiepe imperfecties mee op te vullen. Als er nog behoorlijk diepe gaten zitten in het oppervlak, kunnen deze worden opgevuld met een vul epoxy. Deze harden redelijk snel uit en zijn goed schuurbaar nadat het hard is.

Dan moet het geheel nog een keer geschuurd worden met korrel 400 om het echt strak te krijgen.

Spuiten

De spuitplamuur en opvul epoxy zijn glad afgewerkt en ziet er egaal uit, dan kan het object worden gespoten met een primer, afhankelijk van de omstandigheden waarin de print zich gaat bevinden moet gekozen worden voor de juiste primer.

als het een gebruiksobject dat dagelijks buiten in de regen staat, is een 2K Primer lak nodig. Dit is een sterke onderlaag die goed hecht aan de print en zorgt dat de topcoat goed kan binden. Echter zijn deze primers relatief prijzig. De standaard primer van Motip is een goede voor dagelijk binnenhuis gebruik, en deze primer zorgt voor een goede binding met topcoats.

Afwerking

Dan komt het moment om het geprinte object te spuiten in de gewenste kleur.

Spuitverf voor plastics zijn altijd een goed keuze, autolak is ook mogelijk. let hierbij wel op, het kan zijn dat deze wat dunner is dan de primer en de spray-putty. Als je iets teveel op het object spuit kun je al snel druipers krijgen. Hou genoeg afstand tijdens het spuiten ca 25 cm laat het object elke laag 5 min drogen. Na de laatste laag is de spuitverf na 24h droog en hanteerbaar.

Dan kun je er nog voor kiezen om het object een extra shine te geven, er zijn veel clear of glossy coats beschikbaar om het een extra glas te teven. Ook hier is het belangrijk dat er niet teveel tegelijk op het object gespoten wordt.

By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »