Om te zorgen dat het ge3Dprinte object goed blijft plakken aan het printbed (wat cruciaal is!) is de eerste laag van een 3D print het aller belangrijkste. Deze moet genoeg aanhechten aan het printbed, dus dat betekend niet te ver van het printbed, maar ook zeker niet te dicht op het printbed. Dit wordt bij elke printer nauwkeurig afgesteld.

De meest traditionele variant van een 3D printbed, is een van glas. Glas is redelijk egaal vlak wat zorgt voor een super gladde afwerking, aan de onderkant van het object.

Met de Prusa MK3S worden 2 soorten printbed meegeleverd. Dit is de powdercoated Printbed en de Smooth PEI printbed. Bijde zijn direct afneembaar van de printer. Het printbed wordt op zijn plaats gehouden door magneten. En zijn dus makkelijk om te wisselen.

De Verschillen.

De smooth PEI-printbed is gemaakt van een kunststof dat van zichzelf een hoge aanhechting heeft met het geprinte obect. Dit printbed is geheel vlak en laat een matte maar gladde onderkant op het 3D-Object achter. Daarbij is er relatief weinig onderhoud nodig aan dit materiaal, denk aan; lijm, haarlak en schoonmaak middelen.

Bij de Powdercoated Print bed is er een laag aangebracht op het printbed wat een grovere structuur heeft. Bij dit printbed is het genoodzaakt om de plaat goed schoon te maken met industriële alcohol. Het lijkt een beetje op heel grof schuurpapier, dit zorgt dat er een reliefje ontstaat op de onderkant van het 3D-Object. Wat net weer strakker kan ogen.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.