Er zijn veel 3D bestandsformaten in 3D printing. Ze kunnen de informatie bevatten van de vorm, bewegingen, licht, kleur en nog veel meer. Maar welke bestandsformaten zijn nu bruikbaar voor 3D printing?

De bestandsformaten welke idealiter aan ons worden aangeleverd zijn .STL, .STEP en . OBJ.
Er kan een onderscheid worden gemaakt worden tussen CAD bestandsformaten, Vector bestanden, en Mesh bestanden. Klik hier als u online voor 3D bestanden wilt zoeken.

Verschillende bestandsformaten voor 3D printing

CAD bestanden

Een 3D object kan je in de computer modelleren in veel verschillende programma’s een hiervan in bijvoorbeeld fusion 360 van Autodesk.
Wanneer je in dit programma je bestanden opslaat, staat hij dit op als een .f3d bestand. Dit bestandsformaat kan alleen geopend worden door hetzelfde programma, waar het in gemaakt is! Soms is het mogelijk om dit te importeren in andere programma’s van dezelfde leverencier (Autodesk in dit geval). mocht u dus een van onderstaande formaten hebben, dient u dus meestal het programma te bezitten om het te kunnen omzetten naar een ander bestand.

  • .f3d Autodesk Fusion
  • .sldrpt Solidworks (prt staat voor part, en is dus 1 onderdeel)
  • .sldrasm Solidworks (asm staat voor assembly, en zijn meerdere onderdelen)
  • En nog velen meer.

Vector bestanden

Een vector bestand heeft net zoals een CAD bestand een oneindige kwaliteit. een circel wordt gedefineerd door een middelpunt en een straal, en zal dus niet als losse pixels eruit zien. Het voordeel hiervan is dat het bestand klein is om op te staal, en ook dat hij nog een oneindig hoge kwaliteit is. Veel CAD programma’s kunnen naar een vector bestand exporteren. Helaas werken de meeste software programma’s van de 3D printers zelf (slicers) niet met vector bestanden, en moet het eerst nog worden omgezet naar een mesh bestand.

  • .STEP
  • FBX

Mesh bestanden

Mesh bestanden slaan een 3D bestand op in veel driehoekjes. Het bestand heeft dan ook geen oneindig hoge resolutie, en er moet gekeken worden of een Mesh bestand een hoog genoege resolutie heeft voor de toepassing. Hierdoor zijn Mesh bestanden vaak ook behoorlijk groot om op te slaan. Zeker bij ronde en vrije vormen zijn de bestanden soms behoorlijk groot.
Elk normaal CAD programma kan exporteren naar een Mesh bestand, hou er echter rekening mee dat het vrijwel onmogelijk is om van een mesh bestand weer een vector of CAD bestand te maken.

  • .STL dit is het meest gebruikte bestandsformaat van Mesh bestanden
  • .OBJ

Mocht u iet gevonden hebben wat u zoekt, of u wilt weten wat er mogelijk is met een specifiek bestandsformaat in 3D printing, contact ons dan gerust wat de mogelijkheden zijn!


4 Comments

i thought about this · augustus 4, 2020 at 10:08 am

Saved as a favorite, I like your website!

tworzenie stron internetowych · augustus 14, 2020 at 6:49 pm

Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital
to say that I acquire actually loved account your blog posts.
Any way I’ll be subscribing to your feeds
or even I fulfillment you get admission to consistently rapidly.

tera baap · augustus 14, 2020 at 10:50 pm

What’s up to every one, the contents existing at this site
are actually amazing for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

i loved this · september 8, 2020 at 6:31 am

Awesome issues here. I’m very glad to peer your post.
Thanks a lot and I’m looking forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *