Afhankelijk van uw wensen, hebben wij 2 type printers: SLA of FDM 3D printers.
Klik hier om de kijken wat de verschillen hiertussen zijn.

 

Materiaal Prijs Sterkte (1 -10) # kleuren Resolutie Karakteristieke eigenschap
FDM – PLA 5 25 zeer fijn – zeer grof Allround materiaal
FDM – ABS 6 25 zeer fijn – zeer grof Nabewerking aceton mogelijk
FDM – Flexibel €€ 6 4 fijn – grof Flexibel en sterk
FDM – Woodfill €€ 5 3 fijn – gemiddeld Echt hout door het plastic heen!
FDM –metal-fill €€ 6 3 fijn – gemiddeld Echt metaal door het plastic heen!
FDM – PETG €€ 5 5 zeer fijn – zeer grof diffuus transparant (niet doorzichtig)
FDM – Engineering plastics €€€ 8 2 fijn – gemiddeld Zeer sterk en slijtvast
SLA – Standaard €€ 6 3 ultra fijn – fijn All round precies materiaal
SLA – Standaard doorzichtig €€ 6 1 ultrafijn – fijn Doorzichtig en polijsten mogelijk
SLA – Flexibel €€€ 7 1 ultra fijn – fijn Flexibel, stevig, en zeer gedetaileerd
SLA – Tough €€€ 8 1 ultra fijn – fijn Erg stevig materiaal
SLA – Durable €€€ 8 1 ultra fijn – fijn Zeer duurzaam en stug materiaal
SLA – Castable €€€€ 6 1 ultra fijn – fijn Voor verloren-was gietproces
SLA -Dental €€€€ 8 1 ultra fijn – fijn Geschikt voor tandartsen en specialisten

 

FDM – PLA
Dit is het meest gebruikte materiaal om mee te printen. Indien u geen voorkeur heeft voor materiaal, wordt dit materiaal standaard gekozen. Het is gemaakt op basis van Maisolie, en daardoor biologisch afbreekbaar, echter duurt dit decennia, en kan het ook prima gebruikt worden voor objecten buitenshuis.

 

 

 

FDM – ABS
Dit plastic is op PLA na het meest gebruikte materiaal. ABS wordt ook veelvuldig in de industrie gebruikt voor plastic objecten die door spuitgieten worden vervaardigd. Dit materiaal heeft vergelijkbare mechanische eigenschappen als PLA, maar is op sommige mechanische eigenschappen net iets sterker. Met ABS is het mogelijk om dit na te bewerken met “aceton smoothning” om een spiegelglad eindresultaat te krijgen. ABS heeft een hogere uitzettingscoëfficiënt, en is daarom iets lastiger te printen dan PLA.

 

 

FDM – Flexibel
Het flexibele filament waar wij mee printen is op basis van TPU. Het is zeer flexibel en kan in meerdere kleuren geprint worden. Dit materiaal moet wel langzaam geprint worden, en is bovendien duurder dan PLA.

 

 

 

 

FDM – Woodfill
Woodfill is filament op basis van PetG, maar met echte houtvezels toegevoegd. Hierdoor is het materiaal vergelijkbaar met andere verlijmde houtsoorten. Het is te schuren en boren, en heeft een vezelachtige look. Vanwege de vezels is het printen van zeer kleine details lastiger. Wij hebben meerdere kleuren woodfill tot onze beschikking.

 

 

FDM – Copper-/bronze-/messing-fill
Deze metaalachtige filamenten zijn een mengeling van plastic, en mataalpoeder. Hierdoor is het maar liefst 3x zo zwaar als normaal plastic! Ook is het materiaal te polijsten voor een unieke afwerking.

 

 

 

 

FDM – PETG 
PETG is een opkomend materiaal wat zich ook goed leent voor 3D printing. Het grote voordeel van PETG is dat het relatief doorschijnend is. Door de lagen zal je er nooit doorheen kunnen kijken, maar licht/lampjes kunnen er wel goed doorheen schijnen.

 

 

 

FDM – Speciale effecten
Thermochroom is een effect wat van kleur van PLA of ABS veranderd wanneer het warm wordt. Zelf even in de hand houden, is al waar te nemen in de kleur!
Glow in the Dark, Zoals de naam al verluid hebben wij ook PLA en ABS filamenten die glow in the dark zijn, en oplichten wanneer het weer donker wordt!
Gerecycled, Onze PETG en ABS hebben we ook in de gerecycelde variant van Refill. respectievelijk 90% en 100% gerecycled heeft dit filament een krachtig standpunt.

FDM – PVA 
PVA is een wateroplosbaar materiaal. Wanneer dit in water wordt gelegd voor enkele uren zal het volledig oplossen. Hierdoor maakt dit het ideale ondersteuningsmateriaal voor moeilijk te printen objecten. Een materiaal is dan plastic, en het ander is dan PVA. Na een waterbadje is het object dan zonder verdere nabewerkingen helemaal klaar.

 

 

 

FDM – Engineering plastics 
Afgezien van ABS wat veel in de industrie wordt gebruikt, zijn ook andere mechanisch gezien sterkere materialen beschikbaar, waaronder: PP(polypropylene),PC (polycarbonaat), PA (nylon), Carbonfiber, POM, HIPS, ASA, CPX.
Indien uw onderdeel specifiek in een van deze of andere materialen geprint dient te worden, neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

 

 

 

 

SLA – Standaard
Beschikbaar in de kleuren Zwart Wit en grijs is dit de meeste gebruikte vloeistof. Het is allround inzetbaar, en heeft goede mechanische eigenschappen. Tenzij het materiaal mechanisch op de proef wordt gesteld, is dit materiaal de beste keuze.

 

 

 

SLA – Standaard Doorzichtig
Dit materiaal heeft dezelfde mechanische eigenschappen als de kleuren zwart,wit en grijs, maar is dan doorzichtig. Omdat het materiaal met een laser uithardt, is het zelfs mogelijk om grotendeels doorzichtige objecten te maken, en wanneer deze gepolijst worden, kan hier behoorlijk goed doorheen gekeken worden.

 

 

 

SLA – Flexibel
Zoals de naam al zegt is dit materiaal flexibel. Omdat de lagen stevige aan elkaar worden uitgehard, zal het niet snel scheuren. Alleen beschikbaar in de kleur zwart.

 

 

 

 

 

 

SLA – Tough
Tough materiaal heeft nagenoeg dezeflde eigenschappen als ABS.het is hierdoor geschikt om ABS materiaal mee te simuleren. Beschikbaar in de kleur doorzichtig blauw.

 

 

 

SLA – Durable
Durable materiaal simuleert Polyprolylene(PP) dit is een veel gebruikt industrieel materiaal. Wanneer een object vergelijkbare eigenschappen dient te hebben, is durable de ideale keuzen.

 

 

 

 

 

 

SLA – Castable
Castable maakt het mogelijk om uw objecten te gieten, neem contact op om meer te weten te komen wat de mogelijkheden zijn van dit proces.

 

 

 

SLA -Dental
Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor gebruik in het medische tandheelkundige vakgebied. Neem contact op voor de mogelijkheden die het best bij uw vraag passen.

 

 

 

 

Heeft u vragen over een van de materialen of processen, neem dan vrijblijvend contact met ons op:

Klik hier om contact op te nemen