Elk type printproces heeft zijn eigen materiaal, en elk materiaal heeft verschillende opties in kleuren. De twee verschillende processen zijn SLA welke werkt met een vloeistof en FDM welke werkt met plastic filament.

SLA printers hebben een doorzichtige vloeistoftank. Hierin zakt een bouwplaat, en wordt er van onderen met een laser op geschenen zodat een laagje wordt uitgehard. Hierdoor is het bij SLA niet mogelijk om verschillende kleuren of materialen door elkaar heen te printen. Omdat de vloeistoffen betrekkelijk duur zijn, heeft de fabrikant voor de standaard resin enkele kleuren, en voor alle speciale materialen maar 1 kleur. Wel is er de optie om voor standaard resin een kleur te mengen met pigment, maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Materiaal typeBeschikbare kleuren
Standard Wit/grijs/zwart/doorzichtig/ custom*
Tough Transparant blauw
Flexible Zwart
High TemperatureTransparant geel
Grey ProGrijs
CastableBlauw
DurableTransparant wit

* De custom kleur voor standaard resin kan speciaal worden gemengd met pigment, hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

FDM 3D printers werken met filament, dit is een plastic draad van een specifiek materiaal en kleur. Deze filament draad wordt door een printkop geduwd met een motor en in de printkop gesmolten. Laagje voor laagje wordt het dan neergelegd. Het is mogelijk met deze techniek om meerdere kleuren in 1 print te maken, door elke laag te wisselen van filament. Er kunnen geen kleuren gemixt worden.

MateriaalStandaard kleuren
PLANaturel, Wit, Lichtgrijs, Zilver, Ijzergrijs, Zwart, Rood, Oranje, Geelgoud, Geel, Zwavelgeel, Appelgroen, Turkooisgroen, Loofgroen, Donkerblauw, Hemelsblauw, Paars, Magenta, Roze, Bruin, Bronsgoud, Custom*
PLA X3Wit, Lichtgrijs, Ijzergrijs, Zwart, Rood, Donkerblauw.
ABSWit, Zwart, Rood, Groen, Geel, Oranje, Grijs.
PETGDoorzichtig, Wit, Zwart, Blauw, Rood, Oranje,Groen, Lichtgrijs, Donkergrijs.
Flexibel(TPU)Naturel, Zwart, Wit, Donkerblauw, Rood.
Custom*Custom*

*Custom kleuren en materialen Kunnen speciaal aangekocht worden bij elke leverencier van filament. Tevens kunnen we op RAL code filament laten produceren, hier zitten soms extra kosten aan verbonden.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.