Elk type printproces heeft zijn eigen materiaal, en elk materiaal heeft verschillende opties in kleuren. De twee verschillende processen zijn SLA 3D printen welke werkt met een vloeistof en FDM 3D printen welke werkt met plastic filament. De verschillen tussen de printtechnieken vind je hier.

Kleuren bij SLA 3D printers

SLA printers hebben een doorzichtige vloeistoftank. Wij gebruiken de Form 2 als SLA printers. Hierin zakt een bouwplaat, en wordt er van onderen met een laser op geschenen zodat een laagje wordt uitgehard. Hierdoor is het bij SLA niet mogelijk om verschillende kleuren of materialen door elkaar heen te printen. Omdat de vloeistoffen betrekkelijk duur zijn, heeft de fabrikant voor de standaard resin enkele kleuren, en voor alle speciale materialen maar 1 kleur. Wel is er de optie om voor standaard resin een kleur te mengen met pigment, maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Materiaal typeBeschikbare kleuren
Standard Wit/grijs/zwart/doorzichtig/ custom*
Tough Transparant blauw
Flexible Zwart
High TemperatureTransparant geel
Grey ProGrijs
CastableBlauw
DurableTransparant wit

* De custom kleur voor standaard resin kan speciaal worden gemengd met pigment, hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Kleuren bij FDM 3D printers

FDM 3D printers werken met filament, dit is een plastic draad van een specifiek materiaal en kleuren 3d printen. Deze filament draad wordt door een printkop geduwd met een motor en in de printkop gesmolten. Laagje voor laagje wordt het dan neergelegd. Het is mogelijk met deze techniek om meerdere kleuren in 1 print te maken, door elke laag te wisselen van filament. Er kunnen geen kleuren gemixt worden.

MateriaalStandaard kleuren
PLANaturel, Wit, Lichtgrijs, Zilver, Ijzergrijs, Zwart, Rood, Oranje, Geelgoud, Geel, Zwavelgeel, Appelgroen, Turkooisgroen, Loofgroen, Donkerblauw, Hemelsblauw, Paars, Magenta, Roze, Bruin, Bronsgoud, Custom*
PLA X3Wit, Lichtgrijs, Ijzergrijs, Zwart, Rood, Donkerblauw.
ABSWij printen helaas geen ABS meer vanwege de Giftige dampen en goede alternatieven.
PETGDoorzichtig, Wit, Zwart, Blauw, Rood, Oranje,Groen, Lichtgrijs, Donkergrijs.
Flexibel(TPU)Naturel, Zwart, Wit, Donkerblauw, Rood.
Custom*Custom*

Custom

*Custom kleuren 3d printen van materialen kunnen speciaal aangekocht worden bij elke leverancier van filament. Tevens kunnen we op RAL code filament laten produceren bij Colorfabb, hier zitten soms extra kosten aan verbonden.