Uw 3D print Specialist.

MTB3D is in 2014 opgericht en houdt zich bezig met het aanbieden van een 3D-print-service. Wij staan u altijd graag persoonlijk te woord en maken altijd een prijs op maat.

Printtechnieken

Hieronder heeft u een globaal overzicht van de verschillende technieken, welke hieronder uitgebreider beschreven staan.

SLA (resin printers)FDM (filament 3D printers)
Mogelijke laagdikte25 -160 micron100 – 400 micron
Oppervlakte afwerkingZeer glad, altijd support puntjesGlad tot ruw, soms support puntjes
Grootste bouwvolume145x145x175mm1100x500x820mm
Mogelijke materialenStandaard/ Flexibel/ Tough/ Durable/ High temp/ Etc.PLA/ PETG/ TPU/Etc.
Kleuren standaard materiaalZwart/ grijs/ wit/ clear26 verschillende kleuren
KostenGemiddeld – hoogLaag – gemiddeld
SnelheidGemiddeldGemiddeld tot snel

Wij hebben veel ervaring met de 3D printers welke wij gebruiken. Dit zijn voor SLA: Formlabs, en voor FDM: Ultimaker, Prusa en Creality. Wij helpen u graag kiezen voor de geschikte 3D-print-techniek.
SLA is een 3D-print-techniek welke werkt met een vloeistofbad en een laser. De vloeistof (resin), welke wordt gebruikt als grondstof, hardt uit bij UV-licht. Hierdoor moet de vloeistof ook altijd in een lichtdichte container bewaard worden. In de SLA-3D-printer zit een tank waarin de resin zit, met aan de onderkant een doorzichtige plaat. Vanaf de onderkant schijnt een UV-laser tegen deze plaat, om de vloeistof op de plekken waar de laser schijnt uit te harden. Hierdoor kan een hoge precisie worden bereikt en verschillende materialen worden gebruikt.
FDM techniek werkt met een plastic draad (filament). Deze plastic draad wordt door een verwarmd spuitkopje (nozzle) geduwd. Dit gebeurt op ongeveer 220 graden. De nozzle beweegt zich in een X-Y-Z frame, zodat het lijntje voor lijntje, laagje voor laagje, een object kan opbouwen. De nauwkeurigheid die hiermee gehaald kan worden hangt onder andere van de gebruikte nozzle af. Standaard is dit een 0.4mm nozzle. FDM is iets minder nauwkeurig dan SLA, maar is wel goedkoper, omdat de filament welke als grondstof gebruikt wordt goedkoper is. De meeste vormen zijn veel geschikter voor SLA dan FDM. Het is dus afhankelijk van de vorm of FDM een beter eindresultaat kan behalen dan SLA.

Materialen

Voor FDM en SLA hebben we verschillende materialen beschikbaar:

TechniekMateriaalKleurenOmschrijving
FDMPLA25+ kleurenStandaardmateriaal waar bijna al onze FDM in gemaakt wordt. Herkomst is Maisolie en het is daarom biologisch afbreekbaar.
FDMPETG~10 KleurenIndien PLA niet voldoet – PETG is beter bestand tegen weersinvloeden/ vloeistoffen en het is iets flexibeler.
FDMABS~10 kleurenABS wordt veel gebruikt in de industrie vanuit oudsher, vanwege de eigenschappen is het minder geschikt om FDM te printen, onder andere vanwege de giftige stoffen die tijdens het printen vrijkomen. Hierdoor printen wij GEEN ABS.
FDMTPU5 kleurenTPU is flexibel, en kan in verschillende Shore hardnesses geprint worden in FDM.
FDMPC/PA/
POM/PEEK
1 kleurWe kunnen ook verschillend engineering materialen 3D printen, en zijn bereid met elke mogelijk filament te 3D printen. Vraag naar de mogelijkheden.
FDMBlends10+ kleurenEr zijn veel blends met estetische uitstralingen zoals: marmer/ woodfill/ metalfill etc.
SLAStandaardZwart/ grijs/ wit/ clearHet standaardmateriaal is beschikbaar in deze kleuren, voor grote opdrachten kunnen we ook op kleur mengen.
SLAToughLichtblauwDit materiaal is nagemaakt naar ABS en is taaier dan het standaard materiaal.
SLAFlexibleZwartDit materiaal is flexibel en alleen mogelijk in Zwart te 3D-printen.
SLADurableNaturelDit materiaal heeft PP achtige eigenschappen en kan voor specifieke engineering doeleinden gebruikt worden.
SLAHigh TempnaturelDit materiaal kan na tempering een 238 graden weerstaan.
SLAEngineeringAlle materialen van Formlabs kunnen wij 3D printen, vraag naar de mogelijkheden.

Klik hier om een offerte aan te vragen