Uw 3D print Specialist.

MTB3D is in 2014 opgericht, en houd zich bezig met het aanbieden van een 3D print service. Wij staan u altijd graag persoonlijk te woord en maken altijd een prijs op maat.

Wij hebben veel ervaring met de 3D printers welke wij gebruiken. Dit zijn voor SLA: Formlabs, en voor FDM: Ultimaker, Prusa en Creality. Wij helpen u graag kiezen voor de geschikte 3D print techniek. SLA is een 3D print techniek welke werkt met een vloeistofbad en een laser. De vloeistof welke wordt gebruikt als grondstof (resin) hard uit bij UV licht. Hierdoor moet de vloeistof ook altijd in een lichtdichte container bewaard worden. In de SLA 3D printer zit een tank waar de resin in zit, met aan de onderkant een doorzichtige plaat. Vanaf de onderkant schijnt een UV laser tegen deze plaat, om de vloeistof op de plekken waar de laser schijnt uit te harden. Hierdoor kan een hoge precisie worden gehaald en verschillende materialen worden gebruikt.
FDM techniek werkt met een plastic draad(filament). Deze plastic draad wordt door een verwarmd spuitkopje (nozzle) geduwd. Dit is op ongeveer 220 graden. De nozzle beweegt zich in een X-Y-Z frame, zodat het lijntje voor lijntje, laagje voor laagje, een object kan opbouwen. De nauwkeurigheid die hiermee gehaald kan worden hangt onder andere van de gebruikte nozzle af. Standaard is dit een 0.4mm nozzle. FDM is iets minder nauwkeurig dan SLA, maar is wel goedkoper omdat de filament welke als grondstof gebruikt wordt goedkoper is. Sommige vormen zijn echter veel geschikter voor SLA of FDM, en het kan dus voorkomen dan FDM een beter eindresultaat kan behalen dan SLA, als deze voor erg geschikt is voor FDM.
Zowel met FDM als SLA zijn er verschillende materialen mogelijk, bijvoorbeeld flexibel, temperatuurbestendig of doorzichtig. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden van specifieke materialen.

Naast het 3D printen, hebben we ook ervaring met het vervaardigen van 3D modellen. Dit kunnen wij doen met behulp van 3D software om modellen te maken in 3D (CAD programma’s), of door middel van het inscannen van objecten. Het maken van CAD modellen is vaak het goedkoopst als het gaat om simpele geometrische vormen, natuurlijke vormen daarentegen zijn veel bewerkelijker, en daardoor duurder te modelleren. Het 3d modelleren van een trompet is bijvoorbeeld veel eenvoudiger dan een boom. Voor sommige natuurlijke vormen is het dan ook handiger deze in 3D in te scannen. Wij hebben hiervoor verschillende 3D scanners: Sense+ en een Einscan Pro. Deze handheld scanners bewegen wij om een object heen, om deze om te zetten naar een 3D bestand. Hier zitten limitaties in kwa grootte, en nauwkeurigheid. Als het gaat om een simpele geometrische vorm, is het vaak handiger deze na te modelleren in CAD software, dan deze in te scannen.